Nie taka sól straszna
Nie taka sól straszna
Grupa naukowców kierowana przez dr. Nielsa Graudala z uniwersytetu w Kopenhadze zakwestionowała pogląd, że spożywanie soli podnosi ciśnienie tętnicze i jest ogólnie niekorzystne dla zdrowia. Z ich badań wynika, że dieta z ograniczoną zawartością soli może zmniejszyć ciśnienie krwi u osób w wieku powyżej 45 lat. W ykazały one jednocześnie, że sól nie wywiera takiego wpływu u osób młodszych, cierpiących na nadciśnienie. W artykule opublikowanym w " Journal of the American Medical Association" wskazują oni, że chociaż ograniczenie spożycia soli rzeczywiście sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, to równocześnie jednak podnosi poziom niektórych związków chemicznych oraz tzw. złego cholesterolu. Ustalenia oparto na 114 badaniach przeprowadzonych w latach 1966--97. Zdaniem dr. Alexandra Logana, profesora medycyny na uniwersytecie w Toronto, dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 2400 mg, czyli mniej więcej jednej łyżeczki od herbaty.
t. b.