Białko może zapobiegać apopleksji
Białko może zapobiegać apopleksji
Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda odkryli, że białko nazwane "heat shock protein 72", wytwarzane przez organizm może zapobiegać apopleksji. Jego produkcja stanowi formę reakcji organizmu na szok termiczny, wpływ czynników chemicznych albo niedostatek elementów odżywczych. Dotychczas nauka nie znała jego właściwości. Neurochirurg prof. Gary Steinberg, jeden z dyrektorów Centrum Badań W ylewu Krwi w Uniwersytecie Stanforda poinformował, że białko przetestowano z powodzeniem na myszach laboratoryjnych. Zablokowano im częściowo dopływ krwi do mózgu, a niektórym wszczepiono nieszkodliwego wirusa zawierającego DNA, który pobudzał ich organizm do zwiększonej produkcji białka HSP 72. Dzięki temu pomimo groźby apopleksji przetrwało 95 proc. komórek mózgowych. U myszy, u których nie wywołano sztucznie nadprodukcji omawianego białka, przeżyło tylko 62 proc. komórek.
opr. t. b.