Z rozwiniętymiskrzydłami
ROLNICTWO
Rynek mięsa drobiowego i jaj
Z rozwiniętymiskrzydłami
W tym roku produkcja mięsa drobiowego wyniesie około 540 tys. ton i będzie o 15 proc. wyższa niż w roku ubiegłym, produkcja jaj wyniesie około 8, 3 mld sztuk i będzie o 8 proc. wyższa niż przed rokiem. Produkcja mięsa drobiowego będzie najwyższa w dotychczasowej historii polskiego drobiarstwa, zaś produkcja jaj zbliża się już do rekordowej z początku lat 80. i w przyszłym roku osiągnie ówczesny poziom -- 8, 9 mld sztuk. Produkcja mięsa drobiowego wzrośnie w 1999 roku do 580 tys. ton, a jego łączna (wraz z importem) podaż wyniesie 645 tys. ton. Eksport mięsa drobiowego utrzyma się w granicach 40-45 tys. ton, zatem spożycie drobiu w przeliczeniu na 1 mieszkańca przekroczy 15 kg i będzie prawie dwa razy wyższe niż spożycie wołowiny (około 8, 5 kg) . Żadna inna branża rolnictwa nie notuje takiego wzrostu produkcji.
Drób w cenie
Wzrostowy trend w spożyciu mięsa drobiowego utrzymują się już od 1983 roku, zaś spożycie jaj wzrasta od 1994 roku. Są dwie podstawowe przyczyny wzrostu popytu na produkty...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta