Szewc bez butów
ROLNICTWO
Jemy mniej owoców i więcej warzyw
Szewc bez butów
Specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oceniają, że spożycie owoców zmniejszy się w tym roku do 45 kg (z 48 kg w ubiegłym roku) , natomiast spożycie warzyw wzrośnie do 130 kg (ze 122 kg w 1997 r. ) na osobę rocznie. Będzie to następstwo niższych w tym roku o około 9 proc. zbiorów owoców i większych o 17 proc. zbiorów warzyw.
Spożycie warzyw jest zresztą w Polsce dużo niższe, niż wynikałoby to z prostego podzielenia wielkości zbiorów przez liczbę ludności, gdyż wiele tych produktów jest po drodze marnowane i chyba bardziej prawdziwy jest obraz spożycia warzyw wynikający z badań...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)