Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szewc bez butów

21 grudnia 1998 | Ekonomia | ES

ROLNICTWO

Jemy mniej owoców i więcej warzyw

Szewc bez butów

Specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oceniają, że spożycie owoców zmniejszy się w tym roku do 45 kg (z 48 kg w ubiegłym roku) , natomiast spożycie warzyw wzrośnie do 130 kg (ze 122 kg w 1997 r. ) na osobę rocznie. Będzie to następstwo niższych w tym roku o około 9 proc. zbiorów owoców i większych o 17 proc. zbiorów warzyw.

Spożycie warzyw jest zresztą w Polsce dużo niższe, niż wynikałoby to z prostego podzielenia wielkości zbiorów przez liczbę ludności, gdyż wiele tych produktów jest po drodze marnowane i chyba bardziej prawdziwy jest obraz spożycia warzyw wynikający z badań...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1576

Spis treści
Zamów abonament