Znacząca poprawa bilansu
ROLNICTWO
Rynekrzepaku
Znacząca poprawa bilansu
Zdaniem dietetyków, widoczny w ostatnich latach wzrost średniej długości życia Polaków w największym stopniu jest zasługą wzrostu spożycia tłuszczów roślinnych zamiast tłuszczów zwierzęcych. Istotnie, o ile w latach 80. udział tłuszczów roślinnych w spożyciu tłuszczów ogółem nie przekraczał 30 proc. , o tyle obecnie zwiększył się już do 61 proc. Niestety, polski bilans w handlu zagranicznym produktami oleistymi od lat jest ujemny. Pozostanie taki i w tym sezonie, ale w następstwie dużych zbiorów rzepaku w bilansie tym odnotujemy w tym roku znaczną poprawę.
Jak oceniają specjaliści z Instytutu Ekonomiki...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta