Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zdrowie na diecie

28 maja 1999 | Nauka i Technika | ZW

MEDYCYNA

Wzbogacone w składniki pokarmowe produkty spożywcze chronią przedgroźnymi chorobami

Zdrowie na diecie

ZBIGNIEW WOJTASIńSKI

z Brukseli

Nie trzeba przestrzegać specjalnych diet ani połykać witamin w tabletkach, by zmniejszyć ryzyko wielu groźnych chorób. Wystarczy sięgnąć po żywność wzbogaconą w najbardziej wartościowe składniki pokarmowe. Nowoczesna dietetyka coraz bardziej stawia na tego rodzaju produkty, bo większości ludzi brakuje zarówno czasu, jak i motywacji, by należycie zadbać ocodzienną dietę.

Przekonywali otym specjaliści z całej Europy podczas międzynarodowej konferencji poświęconej wzbogacaniu żywności, zorganizowanej w Brukseli przez amerykańską firmę Kellogg's. -- Europejczycy są przekonani, że należy się zdrowo odżywiać, są jednak tak zapracowani, że coraz bardzie preferują smaczne i łatwe do przygotowania, a zarazem pełnowartościowe produkty spożywcze -- uważa ekspert Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) prof. Michael Gibney z Trinity College w Dublinie. Część osób nie zdaje sobie nawet sprawy, że ich dieta pozbawiona jest wielu ważnych dla zdrowia składników.

Dlakobiet w ciąży i emerytów

Z badań w Unii Europejskiej, po raz pierwszy opublikowanych podczas konferencji, wynika, że 38 proc. ankietowanych jest przekonanych o dobroczynnym...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1709

Spis treści

Raporty

Zamów abonament