Zdrowie na diecie
MEDYCYNA
Wzbogacone w składniki pokarmowe produkty spożywcze chronią przedgroźnymi chorobami
Zdrowie na diecie
ZBIGNIEW WOJTASIńSKI
z Brukseli
Nie trzeba przestrzegać specjalnych diet ani połykać witamin w tabletkach, by zmniejszyć ryzyko wielu groźnych chorób. Wystarczy sięgnąć po żywność wzbogaconą w najbardziej wartościowe składniki pokarmowe. Nowoczesna dietetyka coraz bardziej stawia na tego rodzaju produkty, bo większości ludzi brakuje zarówno czasu, jak i motywacji, by należycie zadbać ocodzienną dietę.
Przekonywali otym specjaliści z całej Europy podczas międzynarodowej konferencji poświęconej wzbogacaniu żywności, zorganizowanej w Brukseli przez amerykańską firmę Kellogg's. -- Europejczycy są przekonani, że należy się zdrowo odżywiać, są jednak tak zapracowani, że coraz bardzie preferują smaczne i łatwe do przygotowania, a zarazem pełnowartościowe produkty spożywcze -- uważa ekspert Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) prof. Michael Gibney z Trinity College w Dublinie. Część osób nie zdaje sobie nawet sprawy, że ich dieta pozbawiona jest wielu ważnych dla zdrowia składników.
Dlakobiet w ciąży i emerytów
Z badań w Unii Europejskiej, po raz pierwszy opublikowanych podczas konferencji, wynika, że 38 proc. ankietowanych jest przekonanych o dobroczynnym...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta