Śmiercionośne hamburgery
Co roku w USA 33 mln ludzi ulega zatruciu pokarmowemu
Śmiercionośne hamburgery
Po aferze dioksynowej w hodowli drobiu oraz skażeniu napojów coca-coli wkrótce może nastąpić w wielu krajach wzrost zatruć pokarmowych. Bakteriolodzy najbardziej obawiają się zakażeń salmonellą, bakterią campylobacter oraz nową odmianą wyjątkowo groźnego mikrobu E. coli, który wywołuje śmiertelne zatrucia w USA, Japonii oraz Europie.
Pod koniec 1998 r. amerykański producent żywności Zeeland w stanie Michigan musiał wycofać tysiące ton mięsa z powodu skażenia listerią - bakterią wywołującą chorobę zakaźną (listeriozę), której szczyt zachorowań przypada zwykle latem oraz jesienią. Według Centrum Kontroli Chorób (CDC) w Atlancie, ta wyjątkowo groźna infekcja wykryta u ponad 120 osób w 22 stanach pochłonęła aż 21 ofiar.
Tatar z salmonellą
W rozpoczynającym się sezonie urlopowym zagrożenie nią powinno być nieco mniejsze, przynajmniej w USA, gdzie od 25 czerwca w 1,1 tys. zakładach mięsnych Amerykanie wprowadzają ścisłe kontrole skażenia żywności tym zarazkiem.
Lekarze nadal jednak ostrzegają przed zbyt pochopnym spożywaniem surowego mleka i mięsa, np. nie dogotowanych hot dogów i hamburgerów, będących szczególną pokusą podczas wakacyjnych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta