Twaróg kontrolowany
Producenci i sprzedawcy, uważajcie
Twaróg kontrolowany
- Stałe polubowne sądy konsumenckie
- INTERNET: Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
- Sprzedaż bezpośrednia
RYS. PAWEŁ GAŁKA
Sprzedawca, który wprowadza na rynek produkty o nieodpowiedniej jakości, ryzykuje wiele. Inspekcja Handlowa może je zabezpieczyć, a niektóre towary nawet wycofać ze sprzedaży. Naraża się też obsługa sklepu, która oszukuje na wadze lub cenie. Łatwo to sprawdzić przez zakupy kontrolne dokonywane incognito.
Inspektorzy mają prawo kontrolować przedsiębiorstwa handlowe i gastronomiczne, sklepy oraz hurtownie, producentów, którzy zaopatrują handel, a także zakłady usługowe. Kontrolują też przywożone towary przeznaczone na rynek wewnętrzny.
IH prowadzi rocznie około 34 tys. inspekcji oraz bada blisko 8 tys. partii towarów. Sprawdza nie tylko ich jakość, także terminy przydatności do spożycia oraz warunki sanitarne przechowywania i sprzedaży. Inspektorzy mogą też sprawdzić, czy przedsiębiorca prowadzi działalność legalnie i prawidłowo oznacza swoje wyroby. Mają również prawo do zakupów kontrolnych. Pozwala to ocenić rzetelność obsługi, np. czy sprzedawca nie oszukuje na wadze lub cenie, a restauracja nie zaniża porcji.
Za niewłaściwe oznaczenie towaru czy sprzedaż
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta