Normy albo kłódka
Dostosowanie do standardów europejskich
Normy albo kłódka
Około 70 procent firm z przemysłu mięsnego wymaga modernizacji po to, żeby dostosować się do norm obowiązujących w Unii Europejskiej. Ma być ono zakończone do 1 stycznia 2003 r. W najbliższych kilku tygodniach zamykane mają być zakłady, które nie spełniają norm polskich - zapowiada Główna Inspekcja Weterynaryjna.
W Polsce jest około pięciu tysięcy firm zajmujących się ubojem i przetwórstwem mięsa. W maju ubiegłego roku powiatowi inspektorzy weterynarii odwiedzili je i dokonali ich klasyfikacji. Firmy podzielono na te, które już spełniają normy unijne (A), mogą je szybko uzyskać (B) oraz takie, które muszą się zmodernizować, by spełnić znacznie mniej na razie rygorystyczne normy polskie (B2).
Każdy właściciel firmy z "niedociągnięciami" zobowiązał się do opracowania planu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta