Delicje azjatyckiej kuchni
Chińczycy przyznają, że jedzą rzadkie gatunki zwierząt
Delicje azjatyckiej kuchni
Chińscy kuchmistrze nie mają skrupułów, kiedy wsadzają do garnka udko małego tygrysa bengalskiego
FOT. (C) AP
Ponad połowa z 23 tys. Chińczyków, biorących udział w sondażu, przyznała, że ostatnio jadła dania z dzikich zwierząt, także tych, które są chronione przez rząd jako rzadkie gatunki skrajnie zagrożone wyginięciem.
Badania sondażowe prowadzone przez ostatnie 4 miesiące w 21 największych chińskich miastach ujawniły, że dzikie zwierzęta prawnie chronione były sprzedawane na 91 bazarach z 218 sprawdzonych. Dania z nich były serwowane w 688 restauracjach z 1381 skontrolowanych - podała DPA powołując się na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta