Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mniej mięsa, więcej warzyw i owoców

27 marca 2000 | Nauka i Technika | ZW
źródło: Nieznane

ZDROWIE

Dieta śródziemnomorska najkorzystniejsza dla zdrowia i utrzymania szczupłej sylwetki

Mniej mięsa, więcej warzyw i owoców

Warzywa, owoce, oliwki, ryby...i wino to podstawa zdrowej śródziemnomorskiej diety. FOT (C) REUTERS

ZBIGNIEW WOJTASIŃSKI

Coraz więcej Polaków przestawia swój jadłospis na dietę wegetariańską lub do niej zbliżoną. Oprócz producentów mięsa najbardziej są tym zaniepokojeni pediatrzy, którzy uważają, że tak odżywiane dzieci są narażone na niedobory wielu substancji pokarmowych. Wegetarianie przekonują, że ich dieta zmniejsza ryzyko nowotworów i zawałów serca.

Dieta wegetariańska staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. W Europie stosuje ją prawie 7 proc. dorosłej populacji, a 30 proc. Europejczyków ograniczyło spożycie mięsa. Do diety obfitującej w warzywa i owoce - dietetycy namawiali od dawna.

Zastrzeżenia

- Eliminowanie z diety mięsa, ryb i jaj naraża nas na niedobory białka, niektórych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1971

Spis treści

Papież na Ziemi Świętej

Zamów abonament