Mniej mięsa, więcej warzyw i owoców
Dieta śródziemnomorska najkorzystniejsza dla zdrowia i utrzymania szczupłej sylwetki
Mniej mięsa, więcej warzyw i owoców
Warzywa, owoce, oliwki, ryby...i wino to podstawa zdrowej śródziemnomorskiej diety. FOT (C) REUTERS
ZBIGNIEW WOJTASIŃSKI
Coraz więcej Polaków przestawia swój jadłospis na dietę wegetariańską lub do niej zbliżoną. Oprócz producentów mięsa najbardziej są tym zaniepokojeni pediatrzy, którzy uważają, że tak odżywiane dzieci są narażone na niedobory wielu substancji pokarmowych. Wegetarianie przekonują, że ich dieta zmniejsza ryzyko nowotworów i zawałów serca.
Dieta wegetariańska staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. W Europie stosuje ją prawie 7 proc. dorosłej populacji, a 30 proc. Europejczyków ograniczyło spożycie mięsa. Do diety obfitującej w warzywa i owoce - dietetycy namawiali od dawna.
Zastrzeżenia
- Eliminowanie z diety mięsa, ryb i jaj naraża nas na niedobory białka, niektórych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta