Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Z każdej mąki będzie chleb

27 marca 2000 | Nauka i Technika | KF

CHEMIA

Więcej substancji dodawanych do żywności

Z każdej mąki będzie chleb

KRYSTYNA FOROWICZ

Organizacje ekologiczne i Federacja Konsumentów zarzucają producentom żywności, iż używają zbyt wielu środków chemicznych. - Zdrowe jest tylko to, co naturalne - uważa dr Waldemar Fortuna ze Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi "Ekoland".

Wielu konsumentów, widząc na opakowaniu produktu literę "E" i trzycyfrową liczbę rezygnuje z zakupu towaru, w przekonaniu, że nie jest zdrowy, a nawet może szkodzić. Producenci żywności mówią, że dodatki chemiczne zawarte w chlebie, zupach i innych przetworach chronią je przed zepsuciem, atakiem bakterii i owadów. Czy jednak należy dodawać substancje barwiące, związki wzmacniające smak?

Tajemnicze "E"

Pod literą "E" (jak Europa) i trzema cyframi znajdują się grupy substancji dodawanych do produkcji żywności; barwniki są grupą od E 100 do E 180, konserwanty - od E 200 do E 283, przeciwutleniacze - od E 300 do E 322, substancje...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1971

Spis treści

Papież na Ziemi Świętej

Zamów abonament