Z każdej mąki będzie chleb
Więcej substancji dodawanych do żywności
Z każdej mąki będzie chleb
KRYSTYNA FOROWICZ
Organizacje ekologiczne i Federacja Konsumentów zarzucają producentom żywności, iż używają zbyt wielu środków chemicznych. - Zdrowe jest tylko to, co naturalne - uważa dr Waldemar Fortuna ze Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi "Ekoland".
Wielu konsumentów, widząc na opakowaniu produktu literę "E" i trzycyfrową liczbę rezygnuje z zakupu towaru, w przekonaniu, że nie jest zdrowy, a nawet może szkodzić. Producenci żywności mówią, że dodatki chemiczne zawarte w chlebie, zupach i innych przetworach chronią je przed zepsuciem, atakiem bakterii i owadów. Czy jednak należy dodawać substancje barwiące, związki wzmacniające smak?
Tajemnicze "E"
Pod literą "E" (jak Europa) i trzema cyframi znajdują się grupy substancji dodawanych do produkcji żywności; barwniki są grupą od E 100 do E 180, konserwanty - od E 200 do E 283, przeciwutleniacze - od E 300 do E 322, substancje...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta