Z rezerwą wobec konsolidacji
Z trzystu firm pozostanie co trzecia
Z rezerwą wobec konsolidacji
Łączenie się spółdzielni mleczarskich jest szansą ich przetrwania i rozwoju - uważają prezesi firm, które mają już za sobą konsolidację z kilkoma zakładami. Według specjalistów, z ponad 300 firm mleczarskich obecnych na rynku w najbliższych latach efektywnie może funkcjonować ok. 100.
- Łączenie się firm wymuszają sieci handlowe - uważa Dariusz Sapiński, prezes Mlekowity. Supermarkety żądają wysokich opłat za reklamę i umieszczenie produktu na półce. Tylko duże firmy, wytwarzające produkt masowy, stać na te wydatki - mówi.
Za konsolidacją przemawiają także oszczędności wynikające ze wspólnych zakupów, transportu i marketingu. W centralnym zarządzaniu wielozakładową strukturą możliwe jest zmniejszenie liczby pracowników w księgowości i handlu, na co nie może sobie pozwolić mały zakład.
- Zmniejszanie kosztów funkcjonowania zakładu zwiększa rynkową konkurencyjność - zgodnie podkreślają w Mlekowicie, Lacpolu, Grajewie i Kościanie.
Światowe potęgi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta