Będziemy jeść więcej
Za kilka lat powinna się w Polsce zwiększyć produkcja mięsa
Będziemy jeść więcej
W przyszłym roku zarówno pogłowie trzody chlewnej jak i pogłowie bydła jeszcze nieznacznie zmaleją - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Tym razem powodem nie będą już zbyt niskie ceny skupu, ale niewielkie zasoby pasz w gospodarstwach, po 2000 r. - roku klęski dla produkcji roślinnej. Natomiast ceny skupu żywca wieprzowego i wołowego będą w przyszłym roku wyższe, a wraz z tym wyższe będą ceny detaliczne mięsa. A skoro wzrosną ceny mięsa, to nastąpi ponowny spadek jego spożycia.
Przewiduje się, że pogłowie trzody chlewnej wyniesie w przyszłym roku 16,8 mln sztuk i będzie najmniejsze od kilkunastu lat. Pogłowie bydła zmaleje do 5,9 mln sztuk i będzie takie jak w końcu lat czterdziestych. Począwszy od przyszłego roku ma się jednak wreszcie zacząć opłacać odchów cieląt, co po jakimś czasie powinno odwrócić spadkowe tendencje w chowie bydła. Ze względu na wysokie w Unii Europejskiej wspomaganie produkcji mleka i mięsa wołowego, a także z uwagi na znaczną ilość...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta