Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Będziemy jeść więcej

04 listopada 2000 | Ekonomia | ES
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

ROLNICTWO

Za kilka lat powinna się w Polsce zwiększyć produkcja mięsa

Będziemy jeść więcej

W przyszłym roku zarówno pogłowie trzody chlewnej jak i pogłowie bydła jeszcze nieznacznie zmaleją - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Tym razem powodem nie będą już zbyt niskie ceny skupu, ale niewielkie zasoby pasz w gospodarstwach, po 2000 r. - roku klęski dla produkcji roślinnej. Natomiast ceny skupu żywca wieprzowego i wołowego będą w przyszłym roku wyższe, a wraz z tym wyższe będą ceny detaliczne mięsa. A skoro wzrosną ceny mięsa, to nastąpi ponowny spadek jego spożycia.

Przewiduje się, że pogłowie trzody chlewnej wyniesie w przyszłym roku 16,8 mln sztuk i będzie najmniejsze od kilkunastu lat. Pogłowie bydła zmaleje do 5,9 mln sztuk i będzie takie jak w końcu lat czterdziestych. Począwszy od przyszłego roku ma się jednak wreszcie zacząć opłacać odchów cieląt, co po jakimś czasie powinno odwrócić spadkowe tendencje w chowie bydła. Ze względu na wysokie w Unii Europejskiej wspomaganie produkcji mleka i mięsa wołowego, a także z uwagi na znaczną ilość...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2156

Spis treści
Zamów abonament