Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Omijać goryczaka żółciowego

27 sierpnia 2001 | Publicystyka, Opinie | NC

OD CZYTELNIKÓW

Omijać goryczaka żółciowego

W dodatku "Na grzyby, na ryby" ("Rz", 14 - 15.08) na stronę z rysunkami grzybów jadalnych i trujących wkradł się rażący błąd. Goryczak żółciowy jest niejadalny. Jest gorzki, psuje smak potrawy i może wywołać zaburzenia przewodu pokarmowego.

W atlasach goryczak jest umieszczany w grupie grzybów niejadalnych, a nawet trujących. Podobne informacje można znaleźć w Internecie. Książki, z których korzystam, są starsze niż ta, na którą powołuje się "Rz" ("Grzyby - rozpoznawanie i zbieranie", Wydawnictwo Podsiedlik-Raniowski i Spółka, 1999 r. - przyp. red.). Jednak pamiętam, jak moi sąsiedzi pochorowali się i srodze namęczyli po obiadku z goryczaka.

Marlena Małek, Bydgoszcz

Brak okładki

Wydanie: 2402

Spis treści
Zamów abonament