Mniej kalorii, więcej białka i witamin
Pożądane zmiany w modelu żywienia
Mniej kalorii, więcej białka i witamin
W ciągu ostatnich pięciu-sześciu lat zaszły dość daleko idące zmiany w modelu wyżywienia polskiego społeczeństwa. Przede wszystkim, nastąpił gwałtowny spadek spo -życia masła, którego konsumpcja zmniejszyła się z około 9, 5 kg na osobę w latach 1986-1988 do 4, 6 kg w roku bieżącym, czyli ponad dwukrotnie.
Tak duży spadek spożycia tego produktu w przeciągu kilku lat nie może być rezultatem tylko obniżenia dochodów społeczeństwa, ale jest rezultatem zmian w modelu spożycia, wywołanych innymi czynnikami: uświadomieniem następstw spożywania pokarmów zawierających zbyt dużo cholesterolu, modą, i tp....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta