Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mniej kalorii, więcej białka i witamin

14 grudnia 1994 | Ekonomia | ES

Pożądane zmiany w modelu żywienia

Mniej kalorii, więcej białka i witamin

W ciągu ostatnich pięciu-sześciu lat zaszły dość daleko idące zmiany w modelu wyżywienia polskiego społeczeństwa. Przede wszystkim, nastąpił gwałtowny spadek spo -życia masła, którego konsumpcja zmniejszyła się z około 9, 5 kg na osobę w latach 1986-1988 do 4, 6 kg w roku bieżącym, czyli ponad dwukrotnie.

Tak duży spadek spożycia tego produktu w przeciągu kilku lat nie może być rezultatem tylko obniżenia dochodów społeczeństwa, ale jest rezultatem zmian w modelu spożycia, wywołanych innymi czynnikami: uświadomieniem następstw spożywania pokarmów zawierających zbyt dużo cholesterolu, modą, i tp....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 348

Spis treści
Zamów abonament