Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Przysmak trzech tysiącleci

14 grudnia 2001 | Moje Podróże | KG
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Chorwacja Od października do końca grudnia trwa sezon na białe tartufi

Przysmak trzech tysiącleci

Ze starych murów obronnych rozpościera się wspaniały widok na całą okolicę i lasy otaczające miasto

(c) KORBIT

KRZYSZTOF GRZYBOWSKI

Leżący w centrum półwyspu Istria niewielki Motovun jest jedną z największych atrakcji tej części Chorwacji. Jednak turyści zwiedzający jego stare uliczki przeważnie nie wiedzą, że w otaczających go lasach można znaleźć prawdziwe skarby - tartufi, czyli trufle.

Trufle rosną głównie w północnej części półwyspu Istria, wzdłuż granicy ze Słowenią. Truflowy rejon zaczyna się na zachodzie przy Zalewie Piranskim, a kończy na wschodzie w okolicach miejscowości Hum i Roc. Przez jego środek przepływa rzeka Mirna. To właśnie w jej okolicach trufle są podobno najdorodniejsze i najsmaczniejsze. Leżący w pobliżu rzeki Motovun uznawany jest za stolicę tego przysmaku. To malownicze miasteczko obronne wznosi się na niewielkim wzgórzu, wysokim na 277 metrów, dominującym nad całą okolicą. Do dziś zachował się w nim unikalny układ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2495

Spis treści

Dobre, lepsze, najlepsze

Fotoreportaż

Zamów abonament