Indyczmy się
Podróże kulinarne
Indyczmy się
I ndyka najczęściej spożywamy w święta i na Nowy Rok, a Amerykanie -- jak wiadomo -- o bowiązkowo w Dniu Dziękczynienia (w listopadzie) u pamiętniając przybycie do Nowego Świata a ngielskich pielgrzymów, którym Indianie podarowali nieopatrznie tego wielkiego, smakowitego ptaka, a potem sami się stali przedmiotem polowania. Czy z tych czasów pochodzi powiedzenie "Indyk myślał o niedzieli, a w sobotę łeb u cięli", pewny nie jestem, przechodzę więc do przepisów. Jak się piecze indyka,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta