Cud z piekarnika u Kopernika
Cud z piekarnika u Kopernika
Ilustrował Andrzej Szewczenko
Piotr Bikont
Gdybym układał ranking polskich szefów kuchni, to na pierwszym miejscu na pewno wymieniłbym pana Rafała Targosza z hotelu Copernicus w Krakowie. Najnowszym wynalazkiem tego młodego kucharza jest potrawa opracowana specjalnie na zbliżającą się Wielkanoc - piernik przekładany foie gras.
Oto zupełnie rewolucyjny pomysł, pozornie szalony, ale już po głębszym zastanowieniu, jeszcze nawet przed spróbowaniem, przekonuje logiką i konsekwencją. Foie gras, czyli hiperprzetłuszczone kacze lub gęsie wątróbki, jeden ze sztandarowych przysmaków kuchni francuskiej, składnik nieskończonej ilości kulinarnych kombinacji - lubi słodkie towarzystwo, jak łyk starego sauterne, czy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta