Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Cud z piekarnika u Kopernika

15 lutego 2002 | Magazyn | PB
źródło: Nieznane

Na podniebieniu

Cud z piekarnika u Kopernika

Ilustrował Andrzej Szewczenko

Piotr Bikont

Gdybym układał ranking polskich szefów kuchni, to na pierwszym miejscu na pewno wymieniłbym pana Rafała Targosza z hotelu Copernicus w Krakowie. Najnowszym wynalazkiem tego młodego kucharza jest potrawa opracowana specjalnie na zbliżającą się Wielkanoc - piernik przekładany foie gras.

Oto zupełnie rewolucyjny pomysł, pozornie szalony, ale już po głębszym zastanowieniu, jeszcze nawet przed spróbowaniem, przekonuje logiką i konsekwencją. Foie gras, czyli hiperprzetłuszczone kacze lub gęsie wątróbki, jeden ze sztandarowych przysmaków kuchni francuskiej, składnik nieskończonej ilości kulinarnych kombinacji - lubi słodkie towarzystwo, jak łyk starego sauterne, czy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2546

Spis treści

Wojna z terroryzmem

Fotoreportaż

Zamów abonament