In Hungaria natum in Cracovia educatum
In Hungaria natum in Cracovia educatum
FOT. (C) EAST NEWS
Żeby tylko nasi rodzimi importerzy nie "poprawiali", nie "uszlachetniali", nie "dojrzewali" win węgierskich KRZYSZTOF KOWALSKI
Zwróćcie Państwo uwagę na kolejność: "Poza piwem i miodem, piją Polacy wina węgierskie, francuskie i reńskie. Węgrzyn przewyższa dobrocią i mocą wina hiszpańskie. Sprowadza się go do Polski z Węgier przez Karpaty, zaprzęgami z wołów w wielkich antałach, z których każdy ma przynajmniej sześć francuskich wiader. Dowozi się je do Krakowa i tam rozlewa w małe beczułki" - relacjonował w roku 1674 pan de Hautteville, intendent króla Jana Kazimierza.
W Polsce sarmackiej wytworzyła się specyficzna hierarchia win: węgierskie szły przed hiszpańskimi, włoskimi, francuskimi,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta