Nie samą musaką Grecy żyją
Piotr Bikont
FOT. ANDRZEJ WIKTOR
Nie samą musaką Grecy żyją
Przepisy
Ilustrował Andrzej Szewczenko
O kuchni greckiej wiemy bardzo niewiele. Działa nad Wisłą kilka greckich restauracji, ale ich jadłospis przeważnie ogranicza się do kilku najbanalniejszych potraw, w dodatku kiepsko przyrządzonych. A tak, jak polska kuchnia nie kończy się na barszczu, żurze i bigosie, tak i w greckiej, poza zupą cytrynową, musaką i taramasalatą istnieje mnóstwo ciekawych, pysznych potraw.
Tym bardziej trzeba zwrócić uwagę na wydaną po polsku książkę Susie Jacobs "Kuchnia wysp greckich". Ukazała się już kilka lat temu, ale wciąż jeszcze widuję ją w księgarniach. Jest to książka nie tylko ładna, ale i szalenie ciekawa. Przede wszystkim zawiera zaskakująco...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta