Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Okruchy ze szwedzkiego stołu

24 maja 2002 | Magazyn | PB
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Na podniebieniu

Piotr Bikont

FOT. ANDRZEJ WIKTOR

Okruchy ze szwedzkiego stołu

Kiedyś, aby podkreślić własną niewiedzę na temat kuchni kraju króla Zygmunta III Wazy, zażartowałem, że jedyna szwedzka potrawa, jaką znam, to szwedzki stół. Jak się jednak okazuje, dla Szwedów sm?rgaźsbord - dosłownie "stół z kanapkami" - oznacza nie tylko formę samoobsługowego bufetu, ale zarazem pewien dość określony zestaw dań, wśród których nie powinno zabraknąć rozmaitych ryb, zwłaszcza śledzi, sałatki ze szprotek z jajkiem, burakami, cebulą i koprem (faźgelbo), a także gorącej zapiekanki ziemniaczanej z anchois i śmietaną (Janssons frestelse). Zwykle nie brak też raków, krewetek, zimnych mięs, wędlin, serów i owoców. Towarzyszy temu duża rozmaitość pieczywa i...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2627

Spis treści

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Dobre, lepsze, najlepsze

Zamów abonament