Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Smak chleba

09 stycznia 1995 | Kraj | ZL

W jabłeczyńskim monasterze o północy odezwały się dzwony

Smak chleba

Zbigniew Lentowicz

Chleb musi być czysty, pszenny. Dlatego na stole, ustawionym pod ciężkim sklepieniem refektarza, dokładnie naprzeciw ikony, brat Ambroży przygotuje wszystko, co trzeba: mąkę z Poznania, tortową, drożdże i wodę. -- Są tacy, którzy składniki wpierw ważą, mnie, popatrzcie teraz, oko wystarczy -- mówi ojciec Ambroży, przez twarz przemknie ukradkiem uśmiech, a przy energiczniejszym ruchu, spod mnisiej czapki wysunie się kosmyk jasnych włosów wiązany w ogon. Do starożytnego, pamiętającego piętnaste stulecie monasteru prawosławnego w Jabłecznej, hen na wschodnich kresach, gdzie Bug stanowi rzekę graniczną, monach Ambroży trafił już z fachem leśnika w ręku. -- Przydaje się teraz -- na wyniesieniu usypanym w przeszłości przez pobożny lud prawosławny, wokół białościennego soboru, jaskrawo malowanych kaplic zwieńczonych lekkimi "cebulami", nie brakuje drzew. Gęste jesiony, świerki i kasztany latem dają cień pielgrzymom, schronienie ptactwu, wyjąwszy oczywiście bociana, który gniazdo z ostentacją wybudował dokładnie ponad dziedzińcem, na samej krawędzi dachu.

Do pieczenia prosfory, liturgicznego chleba, trzeba czegoś więcej niż tylko garści...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Brak okładki

Wydanie: 371

Spis treści
Zamów abonament