Niższe cła na ryby
Niższe cła na ryby
Porozumienie zawarte 8 lutego 2001 r. między Polską a Unią Europejską zakłada liberalizację wzajemnego handlu rybami i ich przetworami. Stąd obniżenie od 1 sierpnia ceł na te produkty sprowadzane do naszego kraju.
Przewiduje je rozporządzenie Rady Ministrów z 28 czerwca zmieniające taryfę celną (Dz. U. nr 104, poz. 931). Wymieniona ono: ryby żywe, chłodzone, filety, ryby suszone, w konserwach, mąki i mączki z ryb, skorupiaki, mięczaki. Chodzi o niemal wszystkie gatunki ryb pochodzące z państw członkowskich UE.
Stawki celne zostały zredukowane o 1/3 z wyjątkiem śledzia i jego przetworów. Tutaj stawki zmniejszono o 30 proc. Wszystkie stawki niższe niż 2 proc. automatycznie zredukowano do 0 proc.
Jak twierdzą autorzy rozporządzenia (opracowały je ministerstwo Gospodarki i Ministerstwo Finansów), obniżka ceł zwiększy konkurencyjność w handlu rybami na rynku wewnętrznym, a ich ceny będą bardziej stabilne.
A.G.