Brak pieniędzy lub ostrożność
Brak pieniędzy lub ostrożność
Większość polskich firm związanych z przemysłem spożywczym chce mieć unijne certyfikaty i standardy na koniec grudnia 2003 r. O okres przejściowy wystąpiło prawie 450 spośród niemal 5 tys. firm zajmujących się przetwórstwem mięsa, ryb i mleka. Firmy te, po przyjęciu Polski do Unii Europejskiej, przez kilka lat będą mogły sprzedawać swoje wyroby wyłącznie na rynku polskim.
PRZYCZYNY, WARUNKI, WADY I ZALETY
Jedną z najczęstszych przyczyn występowania o okres przejściowy jest brak możliwości uzyskania lub spłacenia funduszy na inwestycje, chęć poznania nowych mechanizmów rynkowych oraz trudności w szybkim dostosowaniu do unijnych standardów.
Występującym o okres przejściowy chodzi o uzyskanie podstawy do oceny, czy firma ma szanse na rozwój, czy też będzie lepiej, jeśli zrezygnuje z działalności.
Okres przejściowy dla zakładów z branży mięsnej i rybnej może trwać do końca 2006 r., dla firm z branży mleczarskiej - do końca 2007 r.
Decyzja o wystąpieniu o okres przejściowy należy do właściciela firmy.
Zaletą okresu przejściowego jest możliwość wydłużenia o kilka lat okresu dostosowywania zakładu do unijnych standardów.
Wadą jest zakaz eksportu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta