Każdy wdraża samodzielnie
Obowiązki związane z systemem HACCP
Każdy wdraża samodzielnie
Podczas ubiegłotygodniowego internetowego czatu "Rzeczpospolitej" na pytania czytelników DOBREJ FIRMY odpowiadała Anna Hutyra, prawnik z ośrodka Euro Info w Gdańsku.
Czy wdrożenie HACCP będzie od 2004 r. obowiązkowe? Czy dotyczy to też hoteli i restauracji?
- W 2004 r. system HACCP będzie obowiązkowy w polskich firmach żywnościowych. Obecnie trwają prace nad nowelizacją ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Po przyjęciu jej przez parlament dowiemy się ostatecznie, czy będzie to 1 stycznia 2004 r., czy dzień wejścia Polski do Unii Europejskiej. Obowiązek wdrożenia HACCP będzie dotyczyć wszystkich firm, bez względu na ich wielkość i profil działalności. To znaczy, że obejmie też restauracje, a hotele tylko wtedy, jeżeli prowadzą restauracje lub bary.
Czyli, jak rozumiem, średnie firmy też będą miały przedłużony do momentu wejścia Polski do UE okres rozpoczęcia wprowadzania systemu HACCP?
O|To zależy od wyniku prac nad nowelizacją ustawy żywnościowej, która trafiła do Senatu. Rząd proponował HACCP dla wszystkich firm (dużych, średnich i małych) od 1 stycznia 2004 r. W Sejmie 3 października br. przegłosowano przesunięcie tego terminu dla wszystkich firm
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta