Zagraniczne będzie droższe
Zagraniczne będzie droższe
KOMENTARZ: Producentom coraz łatwiej
Unia Europejska od poniedziałku nie dotuje eksportowanej do Polski żywności. Ciastka, makarony, czekolady, jogurty i setki innych produktów z krajów "15" zawierających mleko, cukier czy zboża staną się o wiele mniej konkurencyjne na polskim rynku. Ich producenci muszą w niektórych przypadkach podnieść ceny nawet o jedną trzecią.
Skorzystają na tym polscy producenci. Najbardziej w okresie dzielącym nas od 1 maja, ponieważ na unijne wyroby przetworzone obowiązuje cło.
Kwiecień będzie zatem idealnym miesiącem dla polskich przedsiębiorstw, aby przejąć część udziału w krajowym rynku od unijnych konkurentów. Po 1 maja cła znikną, ale i wówczas warunki konkurencji będą dla naszych producentów wyraźnie lepsze niż obecnie. Dopłaty do eksportu wynosiły średnio 30 proc. wartości produktów, a czasami nawet przekraczały ceny światowe towaru - wynika z obliczeń Ministerstwa Rolnictwa.
Pomoc wyższa od ceny rynkowej
Od poniedziałku polscy celnicy nie wpuszczają na teren kraju towarów z UE z deklaracją, w której zaznaczono, że eksporter otrzyma od Brukseli zwrot części kosztów. Chodzi o bardzo wiele towarów. Trudno znaleźć produkt spożywczy, który nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta