Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Stolnica

07 maja 2004 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | MS
źródło: Nieznane

STOLNICA

  • Kuchnia w krzakach
  • Polecamy bary
  • Gdzie jadają smakosze
OGRÓDEK: TRAWNIK

Kuchnia w krzakach

Przy Odyńca jest zielone menu i smakołyki prosto z rusztu

FOT. RAFAŁ GUZ

Zasypia zimą, budzi się z pierwszym dniem maja. Trawnik, najzieleńszy warszawski ogródek z bogatym w nowalijki menu ruszył kilka dni temu. Są tu dwie altany, zielono-ziołowe menu i smakołyki prosto z rusztu: oscypek z gorącymi pomidorami, cielęcina z miętą, ziemniaki w mundurkach z gziczką, perfumowany ziołami camembert, ryby i - jak co roku - championy z kroplą oliwy, czosnkiem i zieloną pietruszką.

Kuchnia przy Odyńca ma charakter. Szybka, letnia, ale tryskająca wiosenną energią. W tym roku w potrawach rej wodzą mięta, kolendra i rozmaryn, sporo jest akcentów międzynarodowych. To jeden z najurokliwszych zakątków w mieście, ocieniony krzewami parku Dreszera.

Tej wiosny jadłospis z rodowodem hiszpańskim zastąpiły nowości, ale i znane zielnikowe specjały. Są aż trzy chłodniki różnych kuchni! Skusiłam się na wszystkie. Najpierw chłodnik szczawiowy z wkruszonymi do środka drobinami jajka delikatnie kwaskowy i świeży. Zaraz potem tarator, typowy chłodnik bułgarski, biały i gęsty, przyrządzany na jogurcie z ogórkiem, siekanym koprem i drobinami włoskiego...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3220

Spis treści
Zamów abonament