Stolnica
- Kuchnia w krzakach
- Polecamy bary
- Gdzie jadają smakosze
Kuchnia w krzakach
Przy Odyńca jest zielone menu i smakołyki prosto z rusztu
FOT. RAFAŁ GUZ
Zasypia zimą, budzi się z pierwszym dniem maja. Trawnik, najzieleńszy warszawski ogródek z bogatym w nowalijki menu ruszył kilka dni temu. Są tu dwie altany, zielono-ziołowe menu i smakołyki prosto z rusztu: oscypek z gorącymi pomidorami, cielęcina z miętą, ziemniaki w mundurkach z gziczką, perfumowany ziołami camembert, ryby i - jak co roku - championy z kroplą oliwy, czosnkiem i zieloną pietruszką.
Kuchnia przy Odyńca ma charakter. Szybka, letnia, ale tryskająca wiosenną energią. W tym roku w potrawach rej wodzą mięta, kolendra i rozmaryn, sporo jest akcentów międzynarodowych. To jeden z najurokliwszych zakątków w mieście, ocieniony krzewami parku Dreszera.
Tej wiosny jadłospis z rodowodem hiszpańskim zastąpiły nowości, ale i znane zielnikowe specjały. Są aż trzy chłodniki różnych kuchni! Skusiłam się na wszystkie. Najpierw chłodnik szczawiowy z wkruszonymi do środka drobinami jajka delikatnie kwaskowy i świeży. Zaraz potem tarator, typowy chłodnik bułgarski, biały i gęsty, przyrządzany na jogurcie z ogórkiem, siekanym koprem i drobinami włoskiego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta