Stolnica
- Nowe miejsce
- Polecamy przekąski
Prosię palce lizać!
Przy Trakcie zjemy po polsku - pasztety, śledzie i bundz
FOT. ANDRZEJ WIKTOR
Przy Krakowskim Przedmieściu otwarto pierwszą od wielu miesięcy polską restaurację. Mam wrażenie, że w zalewie śródziemnomorskiej gastronomii polska kuchnia stała się rarytasem.
Przy Trakcie zjemy po polsku pasztety i śledzie, polskie sery - lazur z błękitną pleśnią, oscypek i bundz z pumperniklem, pierogi nadziewane mięsem sandacza i prosię z kaszą. Tradycyjnie i według kanonu. Nie jest drogo, jak w innych osławionych polskich restauracjach w Warszawie, ale i nie karmią tutaj najszczególniej. Trzeba jednak przyznać, że restauracja wystartowała odważnie, mimo że jest troszkę niedzisiejsza pośród mnogości lżejszych i bardziej trendy lokali.
Przestrzeń zaaranżowano klasycznie, w ciepłej, stonowanej kolorystyce. Restauracja jest przestronna, jej okna wychodzą na Trakt Królewski. Pretenduje do miana eleganckiej, widać zainwestowane pieniądze, choć wyczuwa się także niezdecydowanie. Trudno stwierdzić, czy jest to miejsce dla wszystkich, czy raczej dla zamożniejszej klienteli. Atmosfera nieco sztywna,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta