Polskie smakuje
Polskie smakuje
Polska żywność podbija rynki Unii Europejskiej. Tylko w maju i czerwcu, czyli zaraz po poszerzeniu UE, sprzedaż do krajów dawnej "15" osiągnęła 514 mln euro, aż o 77,5 proc. więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej - wynika z raportu, który za kilka dni opublikuje Ministerstwo Rolnictwa.
Polska, która do niedawna sprowadzała więcej produktów rolnych, niż ich wysyłała za granicę, w tym roku powinna osiągnąć nadwyżkę przekraczającą 1 mld euro w wymianie z Unią. Choć import z Europy Zachodniej także szybko rośnie (w maju i czerwcu wyniósł 388 mln euro, o 37 proc. więcej niż w ub.r.), to jednak zdecydowanie wolniej niż eksport. - Wkrótce staniemy się, obok Francji i Niemiec, największymi eksporterami żywności w zjednoczonej Europie - przewiduje minister rolnictwa Wojciech Olejniczak.
W całym 2004 r. nasz eksport żywności do Unii może przekroczyć 5 mld euro. Będzie stanowił więcej niż trzy czwarte łącznej sprzedaży produktów spożywczych za granicę.
Opłaciło się spełnić wymogi
Skąd sukces? - Główna przyczyna to zniesienie kontyngentów, cen minimalnych i innych ograniczeń. Polscy eksporterzy pierwszy raz mają przed sobą otwarty rynek - mówi minister...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta