Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polskie smakuje

11 września 2004 | Ekonomia | JB Nm
źródło: Nieznane

Eksport żywności do Unii Europejskiej wzrósł po 1 maja o 77 procent

Polskie smakuje

Polska żywność podbija rynki Unii Europejskiej. Tylko w maju i czerwcu, czyli zaraz po poszerzeniu UE, sprzedaż do krajów dawnej "15" osiągnęła 514 mln euro, aż o 77,5 proc. więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej - wynika z raportu, który za kilka dni opublikuje Ministerstwo Rolnictwa.

Polska, która do niedawna sprowadzała więcej produktów rolnych, niż ich wysyłała za granicę, w tym roku powinna osiągnąć nadwyżkę przekraczającą 1 mld euro w wymianie z Unią. Choć import z Europy Zachodniej także szybko rośnie (w maju i czerwcu wyniósł 388 mln euro, o 37 proc. więcej niż w ub.r.), to jednak zdecydowanie wolniej niż eksport. - Wkrótce staniemy się, obok Francji i Niemiec, największymi eksporterami żywności w zjednoczonej Europie - przewiduje minister rolnictwa Wojciech Olejniczak.

W całym 2004 r. nasz eksport żywności do Unii może przekroczyć 5 mld euro. Będzie stanowił więcej niż trzy czwarte łącznej sprzedaży produktów spożywczych za granicę.

Opłaciło się spełnić wymogi

Skąd sukces? - Główna przyczyna to zniesienie kontyngentów, cen minimalnych i innych ograniczeń. Polscy eksporterzy pierwszy raz mają przed sobą otwarty rynek - mówi minister...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3328

Spis treści

Nauka i Technika

Zamów abonament