Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Stolnica

17 grudnia 2004 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | AR
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

STOLNICA

  • Nowe miejsce
  • Boże Narodzenie w restauracjach
  • Świąteczna oferta slow food
NOWE MIEJSCE: EUFORIA

Kuchnia według Lewana

Miejsce znakomite na zimową randkę - dla par, które lubią poznawać nowe smaki i zapachy

fot. ANDRZEJ WIKTOR

Vardanian Erwand Lewan to kucharz z fantazją. Pochodzi z Gruzji, w Polsce jest od roku. Niedawno został szefem kuchni w restauracji Euforia na Woli. Serwuje tu dania kuchni gruzińskiej oraz kompozycje autorskie. Lubi eksperymentować, szukać nowych smaków, zaskakiwać gościa - tortem z warzyw lub mięsem, który wjeżdża na nasz stół płonący. Lewan: - W Gruzji mówi się "nie jestem bogaty, ale mam chleb, ser i wino, i bogate otwarte serce dla gości". Gruzini są bardzo gościnni, a podczas posiłków bawią się, biesiadują, tańczą. W starej "dukani" (jak polska karczma) gra katarynka, a kelner podaje potrawy w gruzińskim stroju. W Polsce jest inaczej.

Kuchnia gruzińska to czosnek, cebula, mięso i tradycyjne przyprawy, które Lewan przywozi do Polski: chmeli suneli, kindza, podobna do pietruszki, dzyra (przyprawa do jagnięciny), ostra papryka. Z Gruzji do Euforii przyjeżdżają także sery.

W ojczyźnie Lewana do potraw dodaje się dużo orzechów włoskich i... owoce granatu. W...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3409

Spis treści
Zamów abonament