Stolnica
- Nowe miejsce
- Boże Narodzenie w restauracjach
- Świąteczna oferta slow food
Kuchnia według Lewana
Miejsce znakomite na zimową randkę - dla par, które lubią poznawać nowe smaki i zapachy
fot. ANDRZEJ WIKTOR
Vardanian Erwand Lewan to kucharz z fantazją. Pochodzi z Gruzji, w Polsce jest od roku. Niedawno został szefem kuchni w restauracji Euforia na Woli. Serwuje tu dania kuchni gruzińskiej oraz kompozycje autorskie. Lubi eksperymentować, szukać nowych smaków, zaskakiwać gościa - tortem z warzyw lub mięsem, który wjeżdża na nasz stół płonący. Lewan: - W Gruzji mówi się "nie jestem bogaty, ale mam chleb, ser i wino, i bogate otwarte serce dla gości". Gruzini są bardzo gościnni, a podczas posiłków bawią się, biesiadują, tańczą. W starej "dukani" (jak polska karczma) gra katarynka, a kelner podaje potrawy w gruzińskim stroju. W Polsce jest inaczej.
Kuchnia gruzińska to czosnek, cebula, mięso i tradycyjne przyprawy, które Lewan przywozi do Polski: chmeli suneli, kindza, podobna do pietruszki, dzyra (przyprawa do jagnięciny), ostra papryka. Z Gruzji do Euforii przyjeżdżają także sery.
W ojczyźnie Lewana do potraw dodaje się dużo orzechów włoskich i... owoce granatu. W...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta