Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Francuska krew

28 grudnia 2004 | Nauka i Technika | Nł NB

WYDARZENIA NAUKOWE Francuska krew

Na Uniwersytecie Paryskim wynaleziono nową metodę wytwarzania czerwonych ciałek krwi. Wykorzystuje się dwa rodzaje komórek: komórki macierzyste i tzw. komórki podścieliska. Proces składa się z trzech etapów. Najpierw w naczyniu namnażane są komórki macierzyste. Potem umieszcza się je w środowisku przypominającym warunki, jakie panują w szpiku kostnym - wśród komórek podścieliska. Wreszcie dodaje się erytropoetynę, hormon stymulujący transformację komórek macierzystych w komórki krwi. Dzięki nowej metodzie rozwiązany zostanie w przyszłości problem braku krwi do transfuzji. Możliwe też, że uda się wykorzystać komórki macierzyste z krwi pępowinowej. Na razie za pomocą nowej metody francuskim naukowcom udaje się wytwarzać czerwone ciałka krwi myszy.

ŁK, BBC
Brak okładki

Wydanie: 3417

Spis treści
Zamów abonament