Czerwone mięso i nowotwory
Jedzenie tzw. czerwonego mięsa i przetworów mięsnych zwiększa ryzyko raka jelita - wynika z badań europejskich. Czerwone mięso to wołowina, wieprzowina i baranina. Badania zostały przeprowadzone przez Europejski Zespół ds. Badań nad Nowotworami i Żywieniem (EPIC). Trwały dziesięć lat i wzięło w nich udział pół miliona ludzi z całego kontynentu. W tym czasie u 1330 uczestników badań wykryto raka jelita, z tym że wśród ludzi, którzy jedli więcej niż dwie porcje czerwonego mięsa dziennie, nowotwór stwierdzono u 17 osób rocznie na 10 000. W grupie, w której jedzono mniej niż jedną porcję czerwonego mięsa dziennie, wykrywano w ciągu roku 12 przypadków nowotworu jelita na 10 000. Liczby te dotyczą osób pięćdziesięcioletnich. Jedzenie drobiu nie miało wpływ na ryzyko zapadnięcia na raka jelita.
łk, bbc