KUCHNIE POD CHMURKĄ
(c) BARTŁOMIEJ ZBOROWSKI Po flankach Fortecy znów spacerują dwie kozy, pachnie dymem z rusztu, chrupiącym boczkiem i kurkami. Forteca to letni ogródek numer jeden w Warszawie.
Dziedziniec zabytkowego, XIX-wiecznego fortu, zaadoptowany na kuchnię pod gołym niebem nie ma sobie równych po tej stronie Wisły! Karmią tu pysznie i prosto, klimat jest kapitalny. Koniecznie wpadnijcie na pyszne kurki w śmietanie, podlane winem, przetykane zielonymi nitkami kopru (18 zł) i chleb pieczony na zakwasie - grubą umorusaną sadzą pajdę ze smalczykiem (8 zł). Polecam wszystkie zieleniny: sałatę grecką skruszoną wprost do talerza z prawdziwą grecką fetą (nie ma nic wspólnego ze sprzedawanymi polskimi serami o nazwie feta!), sałatę ze świeżego szpinaku z wędzonym boczkiem (17 zł) i z liści rukoli, przysypaną płatkami parmezanu (17 zł). Forteca niczym obronna wieża wciąż stoi na straży polskich specjałów -...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta