SZPINAK I PAPRYCZKI
Uroczy ogródek pośród starych kamienic, pełen roślin i włoskiego klimatu. Duży lokal ożeniony z pizzerią Trzy Papryczki (równie klimatyczna) prowadzi rodowity Włoch. W restauracji zjemy najlepszy w Polsce szpinak z orzeszkami pinii i rodzynkami (14 zł). Znajdziemy tu szereg włoskich specjalności, np. delikatny ser ricotta zawijany w bresaoli z cykorią. Bresaola powstaje z mięsa wołowego, lekko solonego i suszonego, ma intensywny, swoisty smak, "przywodzący na myśl ściółkę leśną i suszone śliwki", jak pisze Wojciech Bońkowski, miłośnik i znawca win. Poleca do bresaoli mocne czerwone wino z Valtelliny, wino piemonckie Langhe Nebbiolo lub szlachetne Barbaresco. Jednak w celu poznania tego połączenia trzeba raczej pojechać do północnych Włoch.
Monika Kucia Corleone, ul. Poselska 19, tel. +12 429 51 26, czynne w godz. 12 - 24, można płacić kartą