Dobre jedzenie i atmosfera
Na stronach internetowych, w książkach telefonicznych, w Panoramie Firm można znaleźć oferty i adresy wielu firm przygotowujących przyjęcia. Jedną z nich jest Fabryka SmaQ, działająca w Radomiu i Warszawie, prowadzona przez Tomasza Zająca i Karola Pawęzkę.
- Klient może powiedzieć tylko tyle: jaka to okoliczność, ile będzie osób, gdzie i kiedy się odbywa impreza, ile chce lub może na nią wydać - mówi Tomasz Zając.
Z tym ostatnim bywa jednak różnie. Klienci zazwyczaj nie chcą ujawniać budżetu, obawiając się, że wykorzysta to firma kateringowa; dowiedziawszy się, że klient ma na ten cel np. 10 tys. zł, wciśnie mu towar wart 5 tys. zł i zażyczy sobie 10 tys. zł.
- Nic podobnego. Ofertę przygotowujemy w arkuszu kalkulacyjnym Excel, gdzie podane są ceny jednostkowe. Nie można w jednym miejscu wpisać ceny schabu 30 zł, a w innym 10 zł. Oczywiście, gdy w imprezie ma uczestniczyć więcej osób, cena jednostkowa nieco spada, gdy mniej - będzie trochę wyższa, bo inaczej rozkładają się koszty stałe. Ale zawsze ma to uzasadnienie. Zresztą nigdy od razu nie mówimy, jaka będzie ostateczna cena....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta