Nowa era w olejowym biznesie
Polska branża tłuszczowa zalicza się do dość skoncentrowanych gałęzi przemysłu spożywczego. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2005 roku w Polsce było 14 firm zatrudniających więcej niż 9 pracowników, w tym siedem, gdzie pracowało powyżej 50 osób.
Najbardziej skoncentrowany jest przerób rzepaku. Instytut obliczył, że ponad 65 procent mocy przetwórczych przypada na Wielkopolskie Zakłady Przemysłu Tłuszczowego w Szamotułach, Zakłady Tłuszczowe w Kruszwicy oraz Ewico. Jednak to nie koniec koncentracji.
Margaryny na razie nie do pobiciaNa przełomie 2006 i 2007 roku notowane na giełdzie Zakłady Tłuszczowe w Kruszwicy, największy producent tłuszczów roślinnych, przejmą Ewico w Brzegu oraz Zakłady Przemysłu Tłuszczowego Olvit w Gdańsku. Ponadto przez przyłączenie większościowego akcjonariusza Olvit-Pro kruszwicka spółka będzie miała 70 proc. udziałów w Zakładach Przemysłu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta