Owoc benedyktyńskiej pracy
Szampan to kulturowo zjawisko nowe‚ nieznane Rzymianom. Istnieje tyle podróbek w cenie paczki papierosów za butelkę‚ że magia przygasa.
Szampan nie jest dziełem przypadku. Metodę produkcji perlistego wina przy zastosowaniu wtórnej fermentacji w butelkach opracował żyjący w latach 1639 - 1715 benedyktyn Dom Pérignon. Poświęcił na to swoje zakonne życie. Wiedział‚ co chce osiągnąć. Zaobserwował‚ że butelkowane wino zawierające jeszcze nieco cukru‚ spokojne podczas...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta