Najciekawsze otwarcia 2006 roku
U Kucharzy ROBERT GARDZIŃSKI
budynek Hotelu Europejskiego, wejście od ul. Ossolińskich 7, tel. 022 213 33 93 U Gesslerów tłum. Proponują bowiem prawdziwy kulinarny teatr i przedwojenną polską kuchnię w najlepszym wydaniu. Restaurację urządzono w hotelowych magazynach i chłodniach, na zapleczu dawnej restauracji Hotelu Europejskiego. Zatrudniono tu kelnerki pracujące niegdyś w Europejskim, a także mistrzów cukierników, rzeźników, masarzy z całej Polski. U Kucharzy dostaniemy przede wszystkim wyborne mięsa, np. pieczoną wieprzową szynkę czy mostek cielęcy oraz drób (jest i kurczak, i gęś, i kaczka, i przepiórka). Goście patrzą, jak powstają te wszystkie wspaniałości - pasztety, pieczenie, ciasta i chleb (z mąki z własnego młyna). Panuje tu niezwykła atmosfera, wre praca, jak w ukropie kręcą się kelnerzy, kucharze i podkuchenne. Serwują gościom potrawy z ruchomych drewnianych stolików - zarówno nadziewanego kurczaka, jak i skrobanego tatara. Obok restauracji przez...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta