Chińczycy mieszają w polskiej trzcinie
Ruszyły trzcinowe żniwa. Będą dobre, bo tegoroczna trzcina jest bardzo wysokiej jakości. Zagrożeniem może się okazać brak mrozu i konkurencja taniej trzciny z Chin.
- Dziesięć lat temu nie sprzedawałem w Polsce ani jednej wiązki mojej trzciny. Wszystko jechało na eksport, przede wszystkim do Danii. W tym roku sprzedam w kraju jedną czwartą zebranej trzciny i bardzo się z tego cieszę. Polacy przekonują się, że trzcinowe dachy są nie tylko ładne, ale zdrowe i ekologiczne, choć droższe od dachówkowych - uważa Ryszard Zagalski z Jagodnej pod Elblągiem. ...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta