Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polskie mięso migruje na Daleki Wschód

20 sierpnia 2007 | Ekonomia | Beata Drewnowska
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY Polskie mięso migruje na Daleki Wschód Zakłady mięsne znad Wisły łączą siły, aby zdobyć Japonię. Jeszcze w tym roku chcą powołać konsorcjum, które zajmie się eksportem na tamtejszy rynek

Od ponad roku wieprzowinę do Japonii mogą eksportować 42 polskie firmy. Z uprawnień korzysta jednak zaledwie kilka z nich. - Japończycy są bardzo wymagającymi odbiorcami. Chcą za każdym razem otrzymywać duże ilości identycznego towaru - wyjaśnia Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Odbiorcy z Japonii żądają, aby karkówka, żeberka czy boczek wysyłane do ich kraju miały m.in. odpowiednią wagę i zawartość tłuszczu. Oczekują, że będą one pochodziły ze świń wyhodowanych w Polsce lub w państwach, które mają odpowiednie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4289

Spis treści
Zamów abonament