Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Genetyka w browarze

12 stycznia 1996 | Nauka i Technika | AJ

Odmienione drożdże produkują piwo

Genetyka w browarze

Produkcja piwa należy bez wątpienia do najstarszych opracowanych przez człowieka biotechnologii, a więc procesów produkcyjnych wykorzystujących żywe organizmy do stworzenia pożądanych przez człowieka produktów. Przez wieki zmieniło się w browarach wiele, jedno wszakże pozostawało bez zmian: piwo fermentowało dzięki naturalnym szczepom drożdży. Ale uwaga, smakosze wszystkich krajów, bądźcie czujni! Oto można już trafić na piwo, w którego wyprodukowaniu pomogła inżynieria genetyczna. Jasny "lager" marki Nutfield Lyte jest pierwszym napitkiem, który fermentował przy użyciu szczepu drożdży stworzonego w laboratorium.

Jak informuje brytyjski tygodnik "New Scientist", mały browar w Nutfield (hrabstwo Surrey) , miejscowości będącej główną kwaterą Międzynarodowej Fundacji Badań Piwowarskich (Brewing Research Foundation International) , warzy już piwo, podczas fermentacji którego wykorzystuje się drożdże przetworzone przez genetyków. Nutfield Lyte ma o jeden procent...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 644

Spis treści
Zamów abonament