Jest program, będzie wołowina kulinarna
Chów bydła mięsnego w Polsce
Jest program, będzie wołowina kulinarna
Polska zalicza się do nielicznej grupy krajów rozwiniętych gospodarczo, w których prawie jedynym źródłem wołowiny jest bydło ras mlecznych. Jest to bydło słabo na ogół umięśnione, a od liczby i jakości mięśni zależy potem wartość uzyskiwanej wołowiny. Polska wołowina posiada niską jakość. Mówiąc językiem specjalistów: duże są wahania jakości i ciężaru wyrębów, co świadczy o braku standaryzacji, polska wołowina ma ponadto zbyt ciemną barwę i złą konsystencję mięsa (suchą powierzchnię, lepkość i wysokie p H) . Ale trudno oczekiwać wysokiej jakości od mięsa pochodzącego ze starych, wyeksploatowanych w produkcji mleka krów. W dodatku produkcja nawet i takiej wołowiny systematycznie w Polsce maleje. Związane jest to z trwającą od wielu lat redukcją pogłowia nie tylko krów, ale ibydła ogółem.
Spożycie mięsa wołowego, które w latach 80. dochodziło do 20 kg na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta