Strzeż się domowych zarazków
Największą wylęgarnią zakażeń jelitowych jest kuchnia
Strzeż się domowych zarazków
Wygląda na to, że zimę niechybnie mamy już za sobą. Przestała dokuczać nam grypa, jedynie katary i przeziębienia wciąż nam doskwierają. Ale nie są to jedyne dolegliwości, na jakie jesteśmy narażeni wczesną wiosną. Jak dowodzą statystyki Państwowego Zakładu Higieny, o tej porze roku wyraźnie nasilają się zakażenia przewodu pokarmowego. Co więcej, najczęściej szerzą się one w domowych gospodarstwach, a nie w stołówkach, barach czy hotelach, jak sądzi wiele osób. Szczególnie niebezpieczny jest okres Świąt Wielkanocnych, gdy domownicy przygotowują większe zapasy produktów żywnościowych.
-- Największy wzrost zachorowań występuje w okresie powodziowym, głównie w środowiskach wiejskich, gdy zalewane są ujęcia wody pitnej, do których przedostają się zarazki z szamb -- mówi prof. Hanna Stypułkowska-Misiurewicz z PZH. Równie częstą wylęgarnią zarazków są kuchnie domowe, gdzie nie dba się o higienę. W wielu domach produkty są źle przechowywane, mimo powszechnego użycia lodówek, a także źle przygotowywane. Najbardziej niebezpieczne jest spożywanie produktów wcześnie przyrządzonych, głównie podczas świąt, a także podczas większych uroczystości rodzinnych, jak wesela, chrzciny, komunie i pogrzeby.
Najazd...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta