Krytycznie o przetworach i mrożonkach
Krytycznie o przetworach i mrożonkach
Mrożonki, zarówno owocowowarzywne, jak i tzw. kulinarne, czyli gotowe dania, są na polskim rynku bardzo popularne. Umożliwiają szybkie przygotowanie posiłku, pozwalają uzupełnić dietę, zwłaszcza zimą w niezbędne witaminy. Ale, jak wykazały niedawne kontrole Państwowej Inspekcji Handlowej, prawie 16 proc. sprawdzonych mrożonek odbiega jakością od normy.
Przy czym inspektorzy mieli znacznie więcej zastrzeżeń do mrożonek owocowo-warzywnych (ok. 22 proc. badanych miało obniżoną jakość) niż do wyrobów kulinarnych (ponad 10 proc. ). Z porównania badań z I kwartału br. i z II kwartału 1993 r. wynika, że jakość mrożonych owoców i warzyw pogorszyła się, a wyrobów kulinarnych pozostała na tym samym poziomie. Najczęściej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta