Rośnie popyt na żywność ekologiczną
Ze znakiem EKOLAND
Rośnie popyt na żywność ekologiczną
Na rynku pojawiły się w ostatnich latach produkty żywnościowe, opatrzone znakiem Stowarzyszenia EKOLAND. Na każdej etykiecie, oprócz nazwy dostawcy, jest także numer atestu wydanego wytwórcy przez Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND. Oznacza to, że dany produkt (lub surowiec do jego wytworzenia) pochodzi z kontrolowanego gospodarstwa ekologicznego. Specyfika atestacji w rolnictwie ekologicznym polega właśnie na kontroli sposobu produkcji, a nie tylko na analizie chemicznej danego artykułu. Bierze się tu pod uwagę zarówno środowisko, w którym prowadzona jest uprawa, hodowla, jak i sposób produkcji.
W gospodarstwach tego typu nie używa się ani sztucznych nawozów, ani chemicznych środków ochrony roślin. Można tu stować jedynie nawozy pochodzące od zwierząt z własnej hodowli. Produkcja odbywa się w warunkach maksymalnie zbliżonych do naturalnych. Zdaniem fachowców tak uprawiane warzywa, ziemniaki czy zboża nie tylko pozbawione są szkodliwych zanieczyszczeń, ale mają korzystny dla organizmu ludzkiego skład zrównoważony pod względem biologicznym.
Stowarzyszenie EKOLAND w ciągu prawie 7 lat swojej działalności...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta