Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Towary: wieprzowina droższa, cukier tańszy

30 października 1993 | Ekonomia | AS

Towary: wieprzowina droższa, cukier tańszy

Przyzwyczailiśmy się do tego, że ceny towarów -- choć w różnym tempie -- ale rosną. Od paru tygodni wyjątkiem jest cukier, który powoli tanieje. Powodem jest bardzo duża podaż cukru w efekcie rozpoczętej kampanii cukrowniczej, ale produkt ten oferują obecnie w ilościach przekraczających zapotrzebowanie rynku nie tylko cukrownie. Także firmy, które zaopatrują producentów cukru, np. w węgiel otrzymują słodki produkt jako należność. One to właśnie chcą jak najszybciej sprzedać posiadane zapasy nawet po konkurencyjnych cenach. W rezultacie cukier bywa już tak tani, że opłacalny staje się eksport...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 102

Spis treści
Zamów abonament