Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Słony problem serca

22 marca 2013 | Nauka | peka

Nadmierne spożycie soli prowadzi do 2,3 mln zgonów rocznie z powodu chorób układu krążenia

To rezultaty analiz zaprezentowanych podczas zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Dane zbierało prawie 500 naukowców z 50 krajów świata. Wynika z nich, że problem w ogromnym stopniu dotyczy krajów o niskiej zamożności społeczeństwa. Najwięcej zgonów na serce wywołanych solą zarejestrowano na Ukrainie i w Rosji. Na drugim końcu skali są kraje zamożne – m.in. Katar i Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Naukowcy twierdzą, że zbyt duża ilość soli w jedzeniu (lekarze sugerują ograniczenie do 2–3 g soli dziennie) odpowiada za blisko 15 proc. wszystkich zgonów na choroby układu krążenia. Przytłaczająca większość to zawały serca i udary mózgu (łącznie ponad 80 proc.).

Na tym samym kongresie zaprezentowano badania dotyczące wpływu spożycia słodzonych napojów na zdrowie. Odpowiadają one za 180 tys. zgonów rocznie – przede wszystkim na cukrzycę, serce i raka.

Wydanie: 9493

Wydanie: 9493

Spis treści
Zamów abonament