Kawa czy herbata
Nauka od wieków wiedzie spór
Kawa czy herbata
Nic tak nie gasi pragnienia w upalny dzień jak filiżanka mocnej nie osłodzonej herbaty, najlepiej zielonej. Smakosze dodają, że powinna odznaczać się przezroczystością, żywością barwy, bukietem aromatu i mieć cierpkawy smak. Herbata krótko parzona działa pobudzająco, podobnie jak kawa. Nie powoduje jednak takiego spustoszenia w organizmie jak kofeina zawarta w kawie. Co więcej, amerykańscy naukowcy donoszą, iż regularne picie zielonej herbaty może leczyć niektóre postacie chorób nowotworowych.
Zwolennicy kawy powołują się także na najnowsze badania amerykańskich uczonych o antydepresyjnym wpływie czarnego eliksiru na nasz organizm. Artur Klatsky przez 10 lat prowadził doświadczenia i stwierdził, iż kawa chroni przed myślami samobójczymi i odgania stresy. Udowodnił, że w miarę zwiększenia jej spożycia maleje niebezpieczeństwo targnięcia się na własne życie. Podobny efekt daje mocna herbata, jej działanie jest jednak mniej decydujące.
Filiżanka kawy zmielonej zawiera 60--120 mg kofeiny, herbaty -- 30--50 mg. Herbaty możemy wypić kilka filiżanek bez uszczerbku dla zdrowia. Natomiast "kto by wiele kawy pił, osłabi sobie żołądek" -- przestrzegał Jakób Meellen, XIX-wieczny zasłużony lekarz.
Ze względu na zawartość kofeiny (teiny) herbata i kawa należą do używek....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta