Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Feta z Grecji, oscypek z Podhala

14 czerwca 2010 | Prawo | Hanna Fedorowicz

Komisja Europejska zarejestrowała już około 900 oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i spożywczych

Zwykle po rejestracji produkty te stają się nawet o 30 proc. droższe. O rejestrację może się starać grupa producentów z danego regionu. Produkt sygnowany oznaczeniem geograficznym czy nazwą pochodzenia może wytwarzać nie tylko producent z tej grupy, ale także inny, musi jednak przestrzegać ustalonej specyfikacji.

W UE jest już zarejestrowanych ok. 900 produktów rolnych i spożywczych. Polscy producenci też zgłaszają wiele oznaczeń i nazw. Komisja Europejska zarejestrowała m.in. bryndzę podhalańską, oscypka, miód...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8647

Spis treści
Zamów abonament